شگفتيهاي بدن انسان - 129
آيا علم ميتواند سالهاي مفيد عمر ما را طولاني تر كند ؟ قسمت دوم

دكتر مك كي استاد دانشگاه كرنل عمل مشابه اي روي موش انجام داد . در اين پيوند ، موش پير پيوند شده به موش جوان خيلي زود ظواهر جواني را در خود نشان داد . از اين مهمتر اينكه او بيش از حدي كه در زندگي عادي از او انتظار ميرفت عمر كرد . در بعضي موارد تا 400 روز موش پير بيشتر عمر نمود . اين كشفيات نويد ميدهد كه ممكن است روزي با تزريق هرمون جواني بشر بتواند بر پيري فايق آيد .
اما قبل از اينكه چنين آرزوئي برآورده شود بايد خيلي بيشتر راجع به عواملي كه موجب پيري ميشود تحقيق نمائيم و دريابيم كه شروع آن بچه علت است . تاكنون بيشتر اطلاعات كسب شده از طريق بيماران پير بستري در بيمارستانها و مؤسسات ديگر كسب شده است . اخيراً تحقيقاتي تحت برنامه هاي طويل المدت و با مطالعه روي سنين متوسط و جواني شروع شده است .
در مركز تحقيقات بهزيستي واقع در بوستن آمريكا ، يك گروه از مشاوران متخصص روي 900 نفر از سرويس كاران كه از سلامتي كامل برخوردار بوده اند تحقيق نموده اند . هر از چند گاهي هر كدام از افراد مذكور تحت آزمايشات دقيق از نظر سلامت بدن قرار ميگيرند و اين عمل تا پايان عمرشان ادامه مييابد . بدين طريق هر گونه ضعف بدني و يا عقلي در اولين مراحل خود مورد تشخيص قرار ميگيرد . پير شدن و امراض مربوط به پيري را ميتوان با جزئيات زندگي هر فرد مورد بررسي و مطالعه قرار داد از قبيل نوع تغذيه ، استعمال دخانيات و عادات مشروب خوردن ، نوع كار و فعاليت هاي اوقات بيكاري و غيره .
پروژه دراز مدت براي تحقيق در مورد پير شدن از چندين سال قبل در بالتميور آمريكا شروع شده است كه روي 300 نفر از هر درجه سني از هجده سال به بالا تحقيق ميشود . در دانشگاه ميشيگان حتي پروژه بزرگتري را عهده دار شده اند . اين دانشگاه بررسي را روي 8600 نفر شروع كرده است . بررسي هاي بعمل آمده نتايج با ارزشي را به بار آورده است . اكنون ما ميدانيم كه درجه شنوائي و ديد در خيلي از افراد از سن بيست سال به بالا شروع به كاهش ميگذارد . در اين سال ها ممكن است كه فشار خون بالا رود ، حجم خوني كه توسط قلب تلمبه ميشود كاهش يابد ، ممكن است كه عمل كليه ها و عضلات ضعيف گردد . چنين كشفياتي موجب شده است كه پژوهشگران به اين نتيجه برسند كه خيلي از بيماري هاي سنين بالا فقط در نتيجه پيري نبوده بلكه بعلت اختلال هاي متابوليكي كه از مدتها قبل در بدن موجود بوده ايجاد گردند . بنابراين نتيجه اي كه حاصل شده اين است كه علم بايد وسايلي بيابد كه بتواند عدم تعادل متابوليكي را در جواني و ميان سالي مهار كند .
تحقيقاتي از اين نوع موجب شده است كه پيشرفت هاي قابل توجهي در مبارزه با بيماري تصلب شرائين كه يكي از علل عمده مرگ در ميان افراد ميان سال و سنين بالا است فراهم گردد. اين نوع سخت شدن ديواره سرخرگها را قبلاً بعلت سالخوردگي ميدانستند ، ولي بعداً در اثر كالبد شكافي معلوم شده است كه اين تغييرات سرخرگها در بعضي افراد بعد از بيست سالگي شروع شده است . چنين شواهدي مسلم نموده است كه تصلب شرائين يك اختلال متابوليكي در سنين جواني است و نقش كلسترول در بيماري هاي قلبي را افشا كرده است . بنابراين امروزه پزشكان اغلب داروهاي كنترل كننده كلسترول را نه تنها به بيماراني كه دچار تصلب شرائين پيشرفته هستند تجويز مينمايند بلكه براي پيشگيري تقريباً براي هر فردي كه كلسترول خونش بالا است نيز تجويز مينمايند .
براي رسيدن به روزي كه انسان بتواند مدت فعال و سلامت زندگي خود را طولاني تر كند هنوز راه بسياري بايد طي كرد و شايد نيل به اين آرزو قرنها بطول انجامد . براي دستيابي به اين هدف تنها موفقيت در يك امر كافي نيست بلكه بايد مجموعه اي از عوامل را كشف كرد تا نتيجه غائي بدست آيد . ولي تا رسيدن به آن هدف هر فرد ميتواند با روش هاي خاص كه در زندگي روزمره اتخاذ مينمايد از پيري زود رس جلوگيري بعمل آورد و به طول مدت سلامت عمر خود بيفزايد. از جمله روش هاي مطلوب موارد زير است :
از پر خوري حذر شود . با بررسي آمار مرگ و مير افرادي كه داراي بيمه عمر بوده اند مشخص شده است كسانيكه ده كيلو اضافه وزن داشته اند بطور متوسط يكسال و نيم زود تر از افراديكه داراي وزن عادي بوده اند از دنيا رفته اند . پانزده كيلو اضافه وزن لااقل چهار سال از عمر عادي انسان مي كاهد . از طرف ديگر افراديكه نسبت به كم كردن وزن خود به حد عادي اقدام نموده اند عمر بيشتري از كساني نموده اند كه هرگز در عمرشان اضافه وزن نداشته اند .
فعاليت بدني خود را ادامه دهيد . متخصصان مشهور بيماري هاي قلب تأكيد بر ورزش مداوم براي تمام افراد دارند . از جوانان گرفته تا پيران ، خواه سالم يا عليل . اصالت تجويز اين امر اخيراً با تحقيقات وسيعي كه بعمل آورده شده است به ثبوت رسيده است . ورزشكاران ، كوهنوردان ، حمل كنندگان الوار ها و ديگران كه كار ها و ورزش هاي سخت بدني مينمايند حتي در سن پنجاه سالگي داراي قلبي سالم و جوان بوده اند كه معمولاً داراي ضرباني پائين ، با قدرت عضلاني عالي و سرعت برگشت به حالت عادي قلب پس از كار و فعاليت سخت ميباشند . از طرف ديگر ، قلب كارمندان پشت ميز نشين ، كسبه و كساني كه در طي روز داراي فعاليت كم بدني ميباشند حتي آنهائيكه در سنين بين بيست و سي بوده اند داراي عوارض قلبي مخصوص سنين سالخوردگي بوده اند. از همه مهمتر اينكه كارمندان پشت ميز نشين پس از شش تا دوازده هفته ورزش مرتب قلبشان به حالت عادي عودت نموده است .
تا ميتوانيد از مغز خود كار بكشيد . آنهائيكه مغز خود را بكار نميگيرند خيلي سريع قواي دماغي خود را از دست ميدهند و در نهايت به بيماري فراموشي يا آلزايمر مبتلا ميشوند ، ولي در اثر تحقيقات و بررسي هائي كه شده مشخص شده است در صورتيكه فرد مغز خود را دائماً فعال نگهدارد توانائي فراگيري را حتي در سنين بالا خواهد داشت . حتي در موارديكه قوه يادگيري در اين گونه افراد كاهش مي يابد قدرت تشخيص و استدلال آنان جايگزين آن خواهد شد . يكي از دانشمندان گفته است « مغز مانند اعضاي ديگر بدن در طول حيات فرد به رشد خود ادامه ميدهد البته در صورتيكه بطور شايسته اي آنرا فعال نگهدارد. »
نظرات (0)

Post a Comment

منو
لیست دوستان
امکانات
لینکها در صفحه جدید
تشکر


کليه حقوق محفوظ است