شگفتيهاي بدن انسان - 24
كنترل درجه حرارت بدن (3)

ادامه از قبل

انسان چقدر ميتواند در هواي بسيار سرد طاقت آورده زنده بماند ؟ دانشمندان به اين پرسش پاسخ قانع كننده اي نداده اند . زماني زني را كه تقريباً بالاپوش كمي در بر داشت يك روز صبح زمستان دركوچه اي بيهوش يافتند كه درجه حرارت بدنش به 18 درجه سانتيگراد يعني 19 درجه پائين تر از درجه حرارت معمولي بدن كاهش يافته بود . با اين وجود در بيمارستان با بكار بردن محركهائي از قبيل پلاسماي خون ، اكسيژن ، داروهاي ضد انعقاد خون و وسايل ديگر بطرز معجزه آسائي او را از مرگ نجات دادند . از اين مورد عجيب تر موردي در باره يك كودك دو ساله در سال 1955 بوده است . و آن اين بوده كه اين كودك را در لباس خوابش بيهوش با درجه حرارت 15 درجه سانتيگراد پيدا كردند ولي با مراقبتهاي لازم توانستند زندگي را به او باز گردانند.
در سال 1930 دانشمندان علوم پزشكي با احتياط تمام عمداً حرارت بدن بعضي از بيماران را كاهش دادند و امراض آنان را مورد معالجه قرار دادند. زيرا بعالت كاهش درجه حرارت ، بدن كرخ ميشود و درد احساس نميگردد. در بعضي موارد از جهاتيكه درد دروني تسكين ناپذير است اين روش بكار برده ميشود . از اين جالب تر اينكه اخيراً با پائين آوردن حرارت داخلي بدن توانسته اند با موفقيت جريان خون را در عمل جراحي هاي بسيار دقيق و ظريف تحت كنترل قردار دهند و خونريزي را بمقدار قابل ملاحظه اي كاهش دهند. در درجه حرارت 24 يا 26 سانتيگراد بجاي 37 درجه حرارت معمولي بدن تمام سلسله عمليات بدني كند ميشود و فقط ربع اكسيژني كه قبلاً در هر دقيقه براي بدن لاز م بوده مورد نياز خواهد بود . بدينطريق جريان خون را در قلب ميتوان بدون هيچگونه خطري هشت دقيقه يا حتي بيشتر متوقف نمود ، يعني زماني كه يك جراح بتواند كار خود را انجام دهد.
اگر شما در سرماي چند درجه زير صفر گرفتار شويد و تا به خود را به پناهگاه برسانيد سرما تا استخوانهاي شما رسوخ كرده باشد و انگشتها، گونه ها ، دماغتان و يا گوشهايتان كرخ شده باشد چه بايد بكنيد ؟ دستور مادر بزرگتان را كه ميگويد قسمت كرخ شده را با برف مالش دهيد ناديده بگيريد. تحقيقات اخير ثابت كرده است كه موضع را بايد گرم كرد تا بافتهاي كمتري مواجه با فساد گردند و در نيتجه خطر ابتلا به عفونت يا قانقاريا كمتر شود.
متخصصين كمكهاي اوليه توصيه مينمايند كه شخص سرما زده را بايد هرچه زودتر به اتاق گرمي برد به او نوشيدني گرمي داد و او را در پتوي گرمي پوشاند و يا اينكه او را در وان آب گرم ، نه داغ، قرار داد. درست همانطور كه شما در آب سرد حرارت بدن خود را از دست ميدهيد همينطور هم بدن شما در آب گرم حرارت را جذب ميكند . از حرارت زياد بايد پرهيز كرد – هرگز در اينگونه موارد از لامپ داغ يا بطري آبگرم استفاده نكنيد و عضو سرما زده را در مقابل بخاري داغ قرار ندهيد . عضو سرما زده را مالش يا ماساژ ندهيد . بلكه وقتيكه عضو سرما زده گرم شد بايد آنرا حركت داد.
بهترين راه براي مقابله با سرما زدگي اين است كه سعي شود از بروز آن جلوگيري بعمل آيد . براي اين منظور بايد لباس گرم و خشك پوشيده شود . در موقعيكه احساس سرما ميكنيد با ورزش خود را گرم كنيد ، مخصوصاً مراقب انگشتان خود باشيد . موقعيكه در برف و بوران گرفتار ميشويد و احساس سرماي شديد ميكنيد قهرمان بازي درنياوريد و هرچه زود تر خود را به سرپناهي گرم برسانيد .
ادامه دارد
نظرات (0)

Post a Comment

منو
لیست دوستان
امکانات
لینکها در صفحه جدید
تشکر


کليه حقوق محفوظ است