پسر يا دختر ؟
اسرار جنسيت
Amram Scheinfeld
بر خلاف انواع خوراكها ، توصيه هاي مختلف ماما ها ، عقايد گوناگون ، تجويز داروهاي بسيار و به اصطلاح معالجات پزشكي كه هنوز هم توسط مادران حامله براي تأثير بر جنسيت بچه بكار برده ميشود ، علم با صراحت ميگويد : « جنسيت هر بچه در لحظه بارور شدن تخمك تثبت ميگردد، يعني در لحظه ايكه اسپرم پدر وارد تخمك ميگردد، هيچ چيزي را نميتوان تغيير داد و اگر نطفه پسر باشد تبديل آن به دختر و بالعكس غير ممكن است .
تخمك و اسپرم انسان هر كدام داراي بيست و سه كروموزم ميباشند . اين گروموزمها حاوي عوامل ارثي كه پدر و مادر اعظاء كرده اند ميباشند ( در گذشته معتقد بودند كه تعداد كروموزمها در هر تخمك و اسپرم بيس و چهار عدد است .)
از نظر عامل جنسيت ، مادر فقط يك نوع تخمك ايجاد ميكند و اين تخمك داراي يك كروموزم ايكس[1] ميباشد . ولي اسپرم هاي پدر دو نوع است يكي داراي كروموزم ايكس و ديگري داراي كروموزم ايگرگ[2] است . اگر اسپرمي كه حاوي كروموزم ايكس است با تخمك برخورد نمايد با كروموزم ايكس موجود در تخمك جفت شده دختر بوجود مي آيد . ولي اگر اسپرمي كه حاوي كروموزم ايگرگ است در تخمك نفوذ كند نتيجه اش نوزاد پسر است .
آمار نشان ميدهد كه پسر از دختر بيشتر متولد ميشود . در بيشتر كشور هاي غربي نسبت آن تقريباً 5/105 پسر در مقابل 100 دختر بوده است . ممكنست اين نسبت نوساناتي داشته باشد ، ولي هميشه تعداد پسران بيشتر از دختران بوده است . چرا ؟
فرضيه قديمي اين بود كه جنين پسر قوي تر است و بهمين علت بيشتر مقاوم بوده تا مرحله زايمان زنده مي ماند . ولي شواهد نشان ميدهد كه جنين پسر بيشتر مستعد ناقص بودن و يا مرده متولد شدن ميباشد . پسر ها خيلي بيشتر ناقص بدنيا آمده اند و يا بلافاصله پس از تولد ميميرند. در بين نوزادان مرده بدنيا آمده حد متوسط 125 پسر در مقابل 100 دختر بوده است . خلاصه اينكه ، جنس مذكر از نظر بيولوژيكي جنسي ضعيفتر است و اين ضعف مختص دوران قبل از تولد نبوده بلكه در شيرخوارگي و بعد از آن هم صدق ميكند .
معهذا ، اگر بر خلاف ضعف بيشتر آنها و تلف شدنشان در دوران بارداري هنوز پسر بيشتر از دختر به دنيا مي آيد اين امر بدين علت است كه موقعيت بستن نطفه پسر بيشتر است – شايد بين 20 تا 30 در صد بيشتر.
سئوال اينجاست كه اگر اسپرمهاي توليد كننده مذكر و مؤنث برابر است چطور بستن نطفه پسر بيشتر است ؟ ظاهراً اسپرم كوچك حاوي كروموزم ايگرگ داراي امتيازي بر اسپرم حاوي كروموزم ايكس است و اين مزيت مربوط به سرعت بيشتر اسپرم حاوي كروموزم ايگرگ و يا بازتاب شيميائي آنها در برابر محيط زهدان است .
بنظر ميرسد در هر مرحله از زندگي كه جنس نر بيشتر در معرض مرگ ميباشد ، طبيعت تعداد نوزادان مذكر را بيشتر كرده است كه بعداً با از بين رفتن نسبي آنها در مراحل مختلف تعادلي بين جنس مرد و زن ايجاد شود .
در جائيكه شرايط قبل از تولد بسيار مناسب باشد امكان اينكه پسر بوجود آيد بيشتر است . مادران جوان و سلامت بطورمتوسط به نسبت زيادتري پسر نسبت به مادران مسن تر توليد ميكنند. در بعضي از گروهها اين نسبت بين مادران جوان از سن 18 تا 22 سال 120 پسر در مقابل 100 دختر گزارش شده است . در حاليكه اين نسبت در مادران مسن تر از 38 سال تا 42 سال 90 پسر در برابر 100 دختر بوده است .
عقيده ديگري كه از خيلي قديم رايج بوده اين است كه بعلت نامعلومي در مواقع جنگ تعداد نوزادان پسر بطور چشمگيري افزايش مي يابد كه احتمالاً اين امر براي جبران كشته شدگان در جنگ بايد باشد . آمار تا اندازه اي صحه بر درستي اين فرضيه ميگذارد.
در هر صورت ، ممكن است علت عمده اين امر اين باشد كه در زمان جنگ و چند سال بعد از خاتمه آن افزايش توالد و تناسل در ميان جواناني كه سلامت تر بوده انجام گرفته و در نتيجه نوزاد پسر بيشتر توليد شده است .
آيا توليد نسل پسر در بعضي خانواده ها و افراد ممكن است نسبتاً متداول تر باشد ؟ پاسخ اين سئوال مثبت است . هرچند ممكن است كه اين امر اتفاقي باشد ، معهذا توالي نسل پسر يا دختر نسل اندر نسل اين ظن را قوي مينمايد كه عامل وراثت در اين امر دخالت داشته باشد – شايد مستقيماً ژن ها باعث بوجود آمدن محيط مناسب در رحم مادر براي اين توالي باشند .
آيا درمان « اسيد – قليائي » قبل از حاملگي ( اسيدي براي دختر ، قليائي براي پسر ) در جنسيت مؤثر است ؟ طاهراً خير . برخلاف شايعاتي كه در سالهاي اخير در اين مورد شده است ، بررسيهاي دقيق اين موضوع را تأئيد نميكند . هيچ نوع غذا و داروئي نيز در اين مورد مؤثر نيست .
روش هائي وجود دارد كه ممكن است بتوان به وسيله آن خواست پدر و مادر را در مورد داشتن اولاد پسر يا دختر بر آورده كرد. مثلاً اگر ممكن شود كه اسپرم هاي حاوي كروموزم ايگرك را از اسپرم هاي حاوي كروموزم ايكس تفكيك نمود ميتوان با تلقيح مصنوعي هر كدام را كه مايل باشيم به تخمك نزديك و آنرا بارور نمائيم . يا اگر كشف شود كه اختلاف تركيبات شيميائي در جذب اسپرم هاي كروموزم هاي مختلف مؤثر باشد ميتوان محيط مناسب را براي لقاح پسر و يا دختر ايجاد نمائيم . شكي نيست كه اگر پدر و مادر بتوانند نوزاد دلخواه خود را از لحاظ جنسيت انتخاب نمايند رضايت خاطر فراواني را حاصل خواهند نمود ولي اين امر مشكلات اجتماعي بسياري را به بار خواهد آورد .
بنابراين انتخاب طبيعي هرچه ميخواهد باشد بهترين گزينه خواهد بود .
ادامه دارد
[1] - X
[2] - Y