اسرار سلول بدن انسان ( 3 )
ادامه از قبل
اين تحقيقات بيشتر متمركز در ساختار شگفت آور و پيچيده اي بنام دي. ان . اي[1] ميباشد . دي . ان. اي اختصار دي اكسي ريبو نوكلئيك اسيد[2]است ( اسيدي كه در هسته سلول از قند دي اكسيد شده درست شده است ) اين ملكول تنها ماشين حيرت انگيز وراثت است ، ولي ماهيت آن بيش از اين حرفها است به عبارت ديگر دي. ان . اي خودش زندگي است . دي. ان . اي داراي حافظه اي است كه هرگز از بين نميرود. دستورات بيشماري را در حافظه خود به ذخيره دارد كه در زمان و مكان معين فرمان ساختن همه سلولها و ساختار بدن را صادر مينمايد ، آنها را نمو ميدهد و عمليات آنها را در تمام مدت حياتشان هم آهنگ ميسازد. دي. ان . اي نه تنها در سلولهاي تناسلي وجود دارد بلكه در تمام بدن موجودات زنده چه حيوانات و چه گياهان موجود در كره خاكي وجود دارد.
دي. ان . اي ويژه شما در بدنتان بصورت ميليونها رشته برابر با تعداد سلولهاي زنده بدن در تمام بدن پراكنده است و در هر سلول ، خواه در قلبي كه ميزند ، در مو ، ناخن ، كبد يا هر عضو ديگر بدن وجود دارد و اطلاعات كاملي راجع به شما كه فقط مختص شخص شما ميباشد با خود حمل مينمايد . ذرات دي. ان . اي در سگ يا درمگس يا در كپك نان ، در علف يا در درخت هم وجود دارد . اين دي. ان . اي است كه موجب ميشود انواع موجودات زنده بوجود آيند و نوع آن مختص و ويژه هر واحد موجود زنده است و در سراسر گيتي يك دي. ان . اي مشابه با دي. ان . اي موجود ديگر وجود ندارد .
دستورات كد دار در دي. ان . اي شما با انتخاب اتفاقي در موقع باروري تخم از پدر و مادر شما كسب شده است . آن اولين سلول به تمام معنا بطور كامل خود شما يعني فردي شاخص ميباشد و دي. ان . اي شما با يك برنامه از پيش تدوين شده آماده بوجود آوردن قلب ، ششها ، كليه ها ، پنج ليتر و نيم خون ، هفت متر روده و بالاخره تمام وجودتان خواهد بود . دي. ان . اي شما عمليات تمام بدن شما را در تمام طول عمرتان با جا دادن همه تجهيزات و استعداد هائي كه ممكن است داشته باشيد پيش بيني هاي لازم را نموده است .
عملياتي را كه دي. ان . اي مورد كنترل قرار ميدهد برحسب نوع موجود زنده تغيير ميكند . تك سلول آميب كار زيادي براي رشد كم خود ندارد، راجع به هيچ چيز فكر نميكند ، داراي قلب ، كبد ، شش يا دست و پا نيست ، بنابراين مسئوليت كمتري دارد و از طرف ديگر تعداد عملياتي كه دي. ان . اي در انسان عهده دار است بالغ بر هفتصد ميليون تخمين زده شده است .
در مدت ده ها سال تحقيق مداوم خيلي چيز ها در مورد نحوه كار توارث دي.ان.اي كشف شده است . ولي تا قبل از سال 1940 و پيدا شدن وسايل جديد آزمايشگاهي مانند ميكروسكوب الكترونيكي كه بزرگنمائي آن بسيار زياد است و اشعه ايكس كه بوسيله آن ميتوان نمونه خقيقي ملكول را مشاهده كرد نتوانسته بودند كه واقعيت فيزيكي شگفت آور ژنها را دريابند .
برخلاف تصور اصولاً دي.ان.اي داراي شكل ساده اي است . شامل دو نوار مارپيچ ( كه هر نوار نيز از درون تابيده شده است .) با قطعات افقي در فواصل معين به يكديگر متصل شده مثل پلكان مارپيچ بنظر ميرسد . بدين طريق ميتواند بلند و كوتاه و فشرده و باز شود .
با توجه به اينكه ملكولهاي معمولي مستعد ضخيم شدن هستند دانشمندان از نهايت نازكي و طول نوار هاي مارپيچ دي.ان.اي حيران
هستند . دكتر جان كندرو ، برنده جايزه نوبل و يكي از اساتيد دي.ان.اي تخمين زده است كه اگر نوار هاي درون هسته ملكول يك سلول تنهاي انسان را باز نمائيم و سر آنها را به هم وصل كنيم به يك ميرسد . چه نوارهاي ظريف و مارپيچهاي تنگاتنگي كه در كمال استادي در ذره ما فوق ميكروسكپي جاد داده شده است ! حكمت شگفت آوري در شكل بلند و نازك دي.ان.اي وجود دارد . اين امر به آن ظرفيتي مانند ضبط مغناطيسي نوار ضبط صوت ميدهد كه اطلاعات لازم را براي يك عمر در خود به ذخيره دارد.
اتمهاي بيشماري ساختمان داخلي ملكول غول پيكر را بنا ميكند . نوار ها به سهم خود از گروه هاي قند و فسفات ساخته شده اند . در روي گروه هاي قند نقاط برجسته اي از چهار نوع تركيبات اذت وجود دارد – پله هاي پلكان مارپيچ و اذت ها با هم يك كد اسرار آميز را بوجود مي آورند . چون اين توالي چهار گروه نقاط برجسته اذت روي نوار هاي دي.ان.اي است كه موجب وقايعي ميگردد كه بدن رشد نمايد و شكل چوب يا ماهيچه ، برگ ، بال ماهي ، بال پرنده يا پا گردد. – اينها خيلي شبيه ذرات الكترونيكي روي نوار مغناطيس كه بر حسب ترتيب قرار گرفته اند و آهنگي را ضبط مينمايند مي باشد.
اگر بنا باشد كه ماكت دي.ان.اي تنها يك سلول انسان را بصورت حروف الفبا در آوريم و يك ماشين نويس آنرا تايپ نمايد حجم آن يك دائرة المعارف يك هزار جلدي خواهد شد !
نتيجه نهائي اين تحقيقات كه اكنون در بيشتر كشور هاي دنيا جريان دارد چه خواهد بود ؟ كسي نميداند . اين تحقيقات علاوه بر اينكه ميتواند اطلاعات نويني را در مورد مسائل سرطان و امراض ديگر به ارمغان آورد بدون شك نكات تاريك كاركرد و چگونگي وراثت را روشن خواهد نمود .
به گفته اي . بي . ويلسون در كتاب « سلول در حال رشد و وراثت» كليد هر مسأله زيست شناسي را بايد سرانجام در سلول جستجو كرد چون هر موجود زنده اي شامل جمعي از سلولها است .»
ادامه دارد
[1] - DNA
[2] - Deoxyribonucleic Acid