هدمان
شگفتیهای بدن انسان -165
خستگی چیست ؟
قسمت دوم

بنظر میرسد بعضی در مقابل خستگی مصونیت داشته باشند ، حتی موقعیکه فشار زیداری از نظر جسمی و روانی به آنان وارد میشود خسته نمیشوند . همه ما افرادی را میشناسیم که دارای انرژی قابل توجه بوده هرگز شکایت از خستگی نمینمایند . همیشه خوشبین ، سرحال و شاد هستند و میتوانند شش یا هفت کار را باهم انجام دهند و باز هم دارای انرژی باشند . راستی چرا بعضی از ما دارای فعالیت جسمی و روانی نا محدودی هستیم ، در حالیکه بعضی بعد از کمی فعالیت احساس خستگی میکنند ؟
دکتر "هانس سلی " که کشفیاتش در مورد فشار روحی قبلاً شرح داده شده است ، میگوید که هر کدام از ما الگوی خستگی خود را به ارث برده ایم . وی پیشنهاد میکند که هر کسی باید انرژی ذخیره شده خود را مورد ارزیابی قراردهد . بنشیند و از خود سئوال کند :
1. عوامل اصلی فشار روحی در زندگی من چه چیز هائی هستند ؟
2. در چه ساعتی از شبانه روز من انرژی بیشتری دارم ؟
3. وقتی دچار خستگی میشوم تا چه مدتی این خستگی دوام دارد؟
4. تا چه مدتی میتوانم خود را با موقعیت های خسته کننده سازش دهم بدون اینکه خسته و دلتنگ شوم ؟
وقتی که شما الگوی خستگی خود را مشخص نمودید ، سعی نمائید بین کارهایتان فاصله ایجاد نمائید و انرژی لازم را برای زمانیکه انرژی زیادی لازم دارید ذخیره نمائید ، همچنین این امر مهم است که سرعت انجام کار خود را تغییر دهید . اگر بقدری خسته هستید که نمیتوانید افکارتان را متمرکز کنید کارتان را متوقف کنید و مقداری قدم بزنید . اگر عضلات شما خسته شده است بنشینید و به تفکر بپردازید و یا اینکه به موسیقی گوش کنید .
با توجه باینکه احتمال دارد افراد پر تحرک و پر انرژی زندگی خود را پر از کار های مختلف اغوا کننده نمایند، برای آنان نیز باید اعلام خطر کرد چون ممکن است سلامت خود را از دست بدهند .
ممکن است که شخص بوسیله هرمونهای ضد فشار روحی خود مسموم گردد. این قسم مسمومیت خیلی ببشتر از مسمومیت با الکل زیان بخش تر است . گرچه شما هر لحظه از کارتان را دوست دارید ، ولی ممکن است با کار زیاد غدد فوق کلیه خود را فرسوده نمائید. پس مراقب میزان فشار روحی خود باشید درست همانطور که باید در خوردن مشروب مراقب مقدار آن باشید . هر از چند گاهی الگوی خستگی خود را مورد آزمایش قرار دهید و مواظب باشید از حد تجاوز نکند .
مکانیسم خستگی
پژوهشگران سالها برای یافتن کلید مکانیسم خستگی وقت صرف کرده اند . در آزمایشگاه خستگی هاروارد آمریکا که بودجه آنرا بنیاد راکفلر تأمین مینماید بررسی های بسیاری بعمل آمده است . در این بررسی ها مشخص شده که خستگی جسمی بعلت زنجیره پیچیده ای از بازتاب های شیمیائی است .
پژوهشگران بدین نتیجه رسیده اند که اگر قرار باشد فردی بدون اینکه خسته شود کار نسبتاً سنگینی را انجام دهد باید حرکت عضلات هم آهنگی کاملی با تنفس و جریان خون داشته باشد . عضلات متکی به گلیکوژن میباشند که ماده تولید کننده انرژی برای آنها است . گلیکوژن با تجزیه شدن به قند موجبات انقباض عضلات را فراهم میسازد . ولی بعد از فعالیت های طولانی عضلانی ، « مواد باصطلاح خستگی» یعنی اسید لاکتیک، گاز کربنیک و مواد دیگر وارد جریان خون میگردند . این تغییرات شیمیائی بقدری حاد است که اگر مقداری از خون حیوان خسته ای را به حیوانی که خسته نیست تزریق نمائیم آثار خستگی در حیوان پدیدار میشود .


متابولیسم ، وزن ، و خستگی

متابولیسم بدن توسط ترشحات غدد مترشحه داخلی تنظیم میگردد ، فرایندی شیمیائی است که مسئولیت ساختن سلولهای جدید ، نابودی سلولهای فرسوده و میزان آزاد کردن انرژی را بعهده دارند .
وقتی فردی بسیار خسته میشود ، ترشح هرمون آدرنالین او بمقدار قابل توجه ای کاهش می یابد بطوریکه تا نقطه توقف میرسد ، اما تحقیقاتی که در مورد غدد مترشحه داخلی شده است بیانگر یک سیستم « وزش ثانوی» میباشدکه باعث انرژی غیر قابل انتظار برای عضلات تحت فشار میگردد. این افزایش را سیستم اعصاب موجب میگردد که روی غدد فوق کلیه تأثیر میگذارد و موجب میگردد که مقدار قابل توجهی آدرنالین بطور ناگهانی وارد خون گردد.
یکی از متخصصان غدد گفته است که : « آنچه استراحت یک ساعت یا بیشتر میتواند انجام دهد ، آدرنالین آنرا در مدت پنج دقیقه یا کمتر انجام میدهد . تزریق آدرنالین بمنظور رفع خستگی اضطراری نمیتواند بطور نا محدود جایگزین استراحت عادی و خواب گردد.
افراد دارای وزن عادی میتوانند مدت زیادی کار کنند . اما آزمایشات در روی بیماران فربه ثابت کرده است که فربهی با کار سخت و زیاد جسمی توافق ندارد . افراد دارای وزن زیاد میتوانند یک تا دو ساعت روی آسیاب پائی یا هر نوع دیگر راه رفتن کار کنند ، ولی برای تمام مدت بقیه روز خسته و وامانده خواهند بود. آنها روی صندلی به استراحت می پردازند و یا اینکه دراز کشیده چرت جانانه ای میزنند . پزشکی که این آزمایشات را انجام میداده است گزارش داده است که : « افراد فربه نمیتوانند مانند افراد لاغر به انجام امور بپردازند . با نداشتن اراده لازم جهت کم کردن وزن خود نمیتوانند کوشش و تقلای لازم را در زندگی خود داشته باشند و کارآئی آنان کاملاً رو بکاهش خواهد گذاشت .»

ادامه دارد
منو
لیست دوستان
امکانات
لینکها در صفحه جدید
تشکر


کليه حقوق محفوظ است